mads

Alla inlägg den 24 januari 2010

Av Madde - 24 januari 2010 18:54

Jag lyckades! ;-) Det smakade nästan som thairestaurangens fast jag tycker förstås att deras är en aning godare ändå. Sambon däremot tyckte min var godare för den var starkare och hade mer smak. Limeblad saknade vi men jag tog och pressade en halv lime i och det fungerade det med. Chilin skar jag i småbitar och la i grytan de sista fem minuterna för att få mer swing i den istället för att bara garnera med den. Så vi blev faktiskt mätta och belåtna i dag med.

 Perfecto 

Önskar er en fortsatt trevlig kväll!






Av Madde - 24 januari 2010 15:16

Eller ja, med fläskkött. Tänkte faktiskt prova på att laga thaimat idag för första gången. Då jag och min sambo tycker det är så himla gott med thairestaurangens biff med röd curry och bambuskott. Själv tänkte jag prova göra rätten med fläskkött då vi tycker det köttet är både godare och mörare. Sambon är nere just nu och handlar ingredienserna och så ska jag försöka laga till det senare. Hittade ett recept på nätet som jag fastnade för och tyckte inte det verkade allt för svårt.


Biff i röd curry

Med färdigköpt currypasta är det inga problem att fixa thaicurryn. Du kan välja mellan massaman, panang, röd- eller grön currypasta. De tillagas alla på liknande sätt med kokosmjölk. Currypasta hittar du i asiatiska butiker eller på den asiatiska hyllan i din vanliga livsmedelsbutik.

 

Här har vi valt att göra en röd curry med biff och bambuskott. Det går naturligtvis lika bra med kyckling eller grönsaker. Har du bråttom kan du köpa en färdiggrillad kyckling som du benar ur. Gör i så fall currysåsen separat och lägg i den grillade kycklingen när såsen är klar.

 

Vill du göra en vegetarisk curry passar grönsaker som aubergine, haricots verts, bambuskott och zucchini bra.

 

Limeblad hittar du i asiatiska livsmedelsbutiker. Tänk på dem som lagerblad, de ska inte ätas utan bara koka med för smakens skull.

4-6 portioner

 

800-900 g nötkött t ex högrev

1 burk (ca 280 g) strimlad bambuskott

1 burk kokosmjölk

1 dl vatten

3 msk röd currypasta

3 msk fisksås

3 limeblad

2 chilifrukter och en kvist basilika till garnering

 

Tillbehör:

kokt jasminris

Gör så här:

Strimla köttet. Skär det tvärs över muskelfibrerna för att undvika att det blir segt och ta bort allt synligt fett. Stek köttet i en torr het stekpanna till dess att all vätska är borta för att undvika att köttsaften missfärgar curryn.

 

Låt bambuskotten rinna av och koka dem i lättsaltat vatten i någon minut för att få bort burksmaken.

 

Stek currypastan med en del av kokosmjölken i en vid kastrull till det att blandningen ”svettas” olja. Tillsätt fisksås och kött och rör om. Fyll på med resten av kokosmjölken och vatten. Låt sjuda i fem minuter. Tillsätt bambuskott och limeblad och låt sjuda i ytterligare fem minuter.

 

Garnera med skivad chili och basilika och servera med kokt jasminris.

 

Text: Anne Parichart Eriksson

Recept: Prisna Sanpachayapong Eriksson

 

---"""---"""---"""---"""---"""---"""---"""---"""---"""---"""---"""---

Ja, vi får väl se hur detta går men provar man aldrig så vet man ju inte heller. Jag kommer berätta här senare hur det gick och om det blev gott eller inte.

Ni får hålla tummarna för mig! Hehe!

Av Madde - 24 januari 2010 08:35

Ibland så vaknar man sådär tidigt och kan inte somna om hur mycket man än försöker. 

   

Counting Sheep

 Idag vaknade jag vid åttatiden och var pigg. Lite stel och öm i nacken, troligtvis legat galet med huvudet på kudden men för övrigt kry. (Lite kärring får man väl vara och gny ibland). ;-) Gick ut som vanligt på altanen för att ta mig några bloss. Satt där faktiskt en riktigt lång stund och bara njöt. Ingen trafik hördes. Jag blundade och lyssnade en stund. 

 Hammock 1 

Fåglarnas morgonkvitter hördes lite överallt ifrån. En skata satt och tjattrade och en kråka på lite längre avstånd. Talgoxar och blåmesar satt och kvittrade i trädet utanför köksfönstret. Tänk egentligen bara av att blunda så hörde man helt plötsligt så mycket mer. Riktigt underbart var det. Samtidigt så blir man ju nyfiken när man hör fåglarna flyga förbi så då var jag ju tvungen att öppna ögonen igen. De flög fram och tillbaka mellan varven för att plocka till sig lite frukost från fröautomaterna och extra gott godis från skålen vid köksfönstret. En koltrast satt på backen och hoppades väll på att de skulle tappa en godbit då och då. Ska som vanligt gå ut med godsaker även till dessa och de andra större fåglarna här strax.

 Feeding Birds 

Problemet med att vakna tidigt är ju att man vill  ju inte väcka de andra så allt man gör får man ju försöka göra så tyst som möjligt. Kanske är det för att det är så tyst men man känner sig lite som en elefant i en porslinsaffär.

 Elephant 

Till och med att spola på toa efter sig låter ju högt. Vattnet från kranen likaså. Hihi! Det är ändå ljud som man i vanliga fall inte tänker så mycket på. Nu när jag sitter här vid köksbordet så ger det ifrån sig lite knarrningar då och då. Trots detta så är det faktiskt bara jag och fåglarna ute som är vakna!

 Birdie  Parrot  Crow 

Till er alla andra morgonpigga därute så säger jag God Morgon samtidigt passar jag på att önska ALLA en riktigt underbar söndag så länge! Kram på er! ;-)






Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kategorier

Omröstning

Är nyfiken på er som varit duktiga och slutat röka. Hur gick ni till väga?
 Lade av på en gång.
 Trappade ner successivt.
 Använde mig av rökavvänjningsläkemedel t ex, Champix.

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Och klockan är...

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

glitterhjärta


Ovido - Quiz & Flashcards