Direktlänk till inlägg 22 december 2009
Kanel och vaniljbullar blev det gjort i dag. Har redan provsmakat också och de var jättegoda om jag får skryta lite. Hihi! Har också fått godkänt från sambons son A och min farmor (bara de två hemma just nu). Många bullar blev det men då räcker de ju över julen och kanske hela vägen fram till nyår. Tror jag...
Här följer receptet i fall någon annan vill ha bullar till jul. Då det är ett mindre recept så brukar jag gånga det med fyra men annars så passar det utmärkt för ett litet bullbak.
Kanelbullar ca 20 st
Gräddningstid 6-8 min i 250-275 grader.
50 g margarin
2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 dl socker
1 kryddmått salt
5-6 dl vetemjöl
eventuellt 20 st pappersformar. Går lika bra att lägga bullarna direkt på plåten med bakplåtspapper under.
Fyllning:
1 1/2 msk margarin (du märker själv hur mycket som behövs) ;-)
1 1/2 msk socker ( -II-)
1 tsk kanel (-II-)
Pensling:
1 ägg
eventuellt pärlsocker (efter tycke och smak)
Gör så här:
1. Smält margarinet i en kastrull.
2. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. (fingervarmt)
3. Smula ner jästen och rör ut den med trässked eller direkt i assistenten.
4. Tillsätt socker, salt och 4 1/2 dl vetemjöl.
5. Arbeta degen smidig och tillsätt mer mjöl om det behövs. Arbeta degen tills den släpper skålen.
6. Ställ degen att jäsa i ca 10 min (30 min om degen är större) under bakduk.
7. Sätt ugnen på 250-275 grader.
8. Placera ut pappersformarna eller bakplåtspapper på en plåt.
9. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig och slät. Den ska släppa bakbordet utan mjöl när den är färdig.
10. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Lägg hälften av fyllningen på varje del. (smöra på rumsvarmt margarin med en slickepott och strö ut kanel och socker) Rulla ihop degen till en avlång rulle. Skär varje rulle i 10 lika stor delar och ställ i pappersformarna eller lägg på bakplåtspappret direkt på plåten.
11. Låt jäsa ytterligare 10 min (20-30 vid större deg) med bakduk över.
12. Pensla med uppvispat ägg. Strö eventuellt pärlsocker över.
13. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 6-8 min.
14. Lägg bullarna på galler att svalna med bakduk över.
15. Ät, njut och var glad! ;-)
Kanelen kan också bytas ut mot vaniljsocker men glöm inte det vanliga sockret bara. ;-) Det blir mummelimumma det.
Om ni tycker att receptet är "övertydligt" så beror det på att receptet är taget ur min gamla hemkunskapsbok. Meningen är att vem som helst ska klara av att baka dessa jättegoda bullar.
Kan jag så kan ni. Hehe!
Önskar er en fortsatt trevlig kväll så länge!
Videoklippet får tala för sig självt. ;-)
Har precis sett filmen Dolphin Tale. En helt underbar film som handlar om en pojke som hittar en skadad delfinunge på stranden i Florida. Den stackars delfinen hade fastnat i en krabbfälla och skadat stjärtfenan så illa att de var tvugna att amp...
För ett tag sedan kom sambons son hem och frågade oss om vi kände till Lindsey Stirling. Nä, henne hade vi inte hört talas om. Han visade då klipp från Youtube med en söt tjej som är helt fenomenal på att spela violin/fiol. Tänkte dela med mig även t...
Det här klippet har jag lånat från Aftonbladet. Kolla gärna med fullskärm vilket ger ett pampigare intryck. ;-) Mareld är så otroligt vackert att titta på. Vi var ute vid Ramsvik i förra veckan och hade hoppats få se detta. Kastade i någ...
Två av de sju misstänkta ungdomarna som grovt misshandlade den 61-årige sjukpensionären Carl-Eric Cedvander på Kortedala torg den 18 mars hånar det svenska rättsystemet. En bild på dessa två killar finns nu att se lite överallt ute på nätet med respe...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|